Khasiat ubi keledek untuk kesihatan🥔

🥔 Ubi keledek sangatlah baik untuk taraf kesihatan anda.Kenapa?Ini kerana ubi keledek mempunyai vitamin A dan E untuk kesihatan kulit dan mengawal tahap berat pada badan seseorang.

Antara 6 khasiat ubi keledek ialah:)

🥔 Karbohidrat

🙂 Ubi keledek mempunyai khasiat yang banyak dari segi karbohidrat .Ia mengandungi lebih kurang 23 gram . Dan ini adalah tahap ideal bagi kandungan karbohidrat yang sangat diperlukan badan dan ia tidak mengemukkan badan seseorang.

🥔 Sumber Serat

🙂 Ubi keledek membekalkan 7 gram serat setiap kali pengambilannya. Serat yang tinggi melambatkan proses pembakaran kalori dan ini memboleh kan kalori digunakan lebih lambat dan baik.

🥔 Vitamin dan Kalium

🙂 Tubuh badan memerlukan vitamin yang baik dan berkesan .Ini ada pada ubi keledek .Ubi keledek merupakan sumber vitamin yang baik, misalnya, vitamin A,C B6 ,kalium,riboflavin dan banyak lagi.Ia mempunyai banyak kalium yang dapat membantu pertumbuhan dan mengekalkan kesihatan yang baik.

Ubi keledek 🥔

🥔 Kandungan Air

🙂 Dikatakan ubi keledek mempunyai kandungan air yang dapat membantu kesihatan dan mengawal berat badan .Badan yang mengandungi kandungan air yang tinggi senang kembali ke bentuk asal berbanding mengandungi kandungan lemak yang tinggi.Air mudah keluar melalui peluh ,air kecil,dan air besar.

🥔 Pilih ubi keledek dengan tepat

🙂 Ubi keledek adalah terbaik .Elakkan membeli ubi keledek yang sudah pecah dan agak layu.Kemudian simpan ubi pada suhu yang tidak terlalu sejuk .Ubi dapat bertahan selama satu minggu atau dua minggu.Dan ubi keledek yang sihat dapat melindungi menjadikan tubuh badan yang sihat.

Ubi keledek Jepun ungu

🥔 Mengandungi Zat besi

🙂 Zat besi terdapat di dalam ubi keledek.Ia sangatlah baik untuk tubuh badan dan kesihatan jantung. Sebiji ubi keledek dipanggang bersama kulit mengandungi 39.2miligram vitamin C yang dapat memenuhi setengah sumber yang disarankan.

Ubi keledek panggang

Published by fazhanaziz

Minat dalam penulisan.Love yourself...Be yourself

Join the Conversation

4 Comments

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create your website with WordPress.com
Get started
%d bloggers like this: