Design a site like this with WordPress.com
Get started

5 Khasiat buah pear kepada tubuh badan🍐

🍐

🍐Buah pear adalah salah satu buah yang cukup digemari oleh masyarakat Malaysia.

🍐Buah pear bukan hanya lazat tetapi juga menawarkan banyak manfaat kesihatan.

Antara khasiat buah pear untuk kesihatan ialah:

1) Kolesterol 🦠

🍐Buah pear yang tinggi kandungan seratnya ,jika dianggarkan dalam jumlah sederhana, misalnya, 10 gram sehari membantu mengurangkan tingkat kolesterol dan membuat anda tetap sihat.

2) Menyihatkan usus🧘🏻‍♀️

🍐Buah pear kaya dengan serat pectin dan probiotik yang berguna untuk melancarkan pencernaan dan mencegah kanser. Did you know? Satu buah pear berukuran sederhana ,mengandungi 6 gram serat, iaitu 22% dari keperluan serat harian manusia.

🍐 Ingat, pencernaan yang lancar dapat meningkatkan metabolisme yang tinggi kepada tubuh badan, maka kebiasaan mempunyai serat yang dapat membantu diet dan mengurangkan masalah pencernaan dalam badan .Kulit pear juga mengandungi serat, so eat it unpeeled!

3) Mengatasi kulit berminyak🧖🏻‍♀️

🍐 Kandungan vitamin dan mineral dalam buah pear cukup tinggi, maka buah pear merupakan bahan yang sempurna untuk masker wajah.

🍐Campurkan buah pear dengan madu dan fresh cream, dan aplikasikan di wajah sebanyak tiga kali dalam seminggu untuk mengatasi produksi minyak berlebihan.

Pear

4) Melembutkan bibir👄

🍐Kandungan lactic acid dalam pear, dapat menjaga kesihatan. sel-sel dalam bibir, juga menjaga hidrasi agar bibir tidak kering.

🥤Namun, jangan lupa minum air putih secukupnya juga, ya!

5) Mengatasi rambut kering👩🏻

🍐Buah pear memiliki kandungan sorbitol yang mengandungi mineral sebagai moisturizer semulajadi untuk kulit kepala dan akar rambut.

🍐Ditambah lagi, kandungan vitamin C dalam pear bekerja sebagai antioksidan yang sempurna untuk menjaga kesihatan sel rambut.

🍐

🔴 Kesimpulan

🍐Berkat kandungan gizinya, tak hairan bila pear disebut sebagai salah satu buah dengan kandungan gizi terbaik. Buah ini bermanfaat untuk menurunkan berat badan, melawan kanser, hingga meredakan segala penyakit dalam tubuh.

🍐Buah pear termasuk sumber terbaik flavonoid. Sebagai zat antioksidan, flavonoid membantu melindungi sel tubuh dari kerosakan akibat radikal bebas. Ini juga,dapat meredakan peradangan yang berisiko berkembang menjadi penyakit kronik.

Published by fazhanaziz

Love yourself...Be yourself(blogger)

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: